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女子栄養大学 教員紹介
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(最終更新日:2018-10-30 09:39:12)
ニシムラ トシヒデ
Nishimura Toshihide
西村 敏英
所属
栄養学部
職種
教授
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ホームページ
食品栄養学研究室
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オフィスアワー(上段:前期・下段:後期)
月曜日午後1時~3時
月曜日午後1時~3時
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学歴
1.
1974/04~1979/03
東京大学 農学部 農芸化学科 卒業
2.
1979/04~1981/03
東京大学大学院 農学系研究科 農芸化学専攻 修士課程修了
3.
1981/04~1984/03
東京大学大学院 農学系研究科 農芸化学専攻 博士課程修了 農学博士
■
職歴
1.
1984/10~1985/03
東京大学 農学部農芸化学科 日本学術振興会特別研究員
2.
1985/04~1994/03
東京大学 農学部農芸化学科 助手
3.
1994/04~2000/03
広島大学 生物生産学部 助教授
4.
2000/04~2002/03
広島大学 生物生産学部 教授
5.
2002/04~2008/03
広島大学 生物圏科学研究科 教授
6.
2008/04~2017/03
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部食品科学科 教授
7.
2015/02~
広島大学 名誉教授
8.
2017/04~
女子栄養大学 栄養学部 教授
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現在の専門分野
食品科学, 応用生物化学, 食生活学 (キーワード:農芸化学、生活科学)
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著書・論文歴
1.
著書
食べ物の保健機能と生理学 (共著) 2015/03
2.
論文
Changes in taste compounds, breaking properties, and sensory attributes during dry aging of beef from Japanese black cattle (共著) 2016
3.
論文
Phytosterols in onion contribute to a sensation of lingering of aroma, a koku attribute (共著) 2016
4.
論文
Umami compounds enhance the intensity of retronasal sensation of aromas from model chicken soups (共著) 2016
5.
論文
Effect of Fat Content on Sensory Characteristics of Marbled Beef from Japanese Black Steers (共著) 2015
6.
論文
Characterization of the key aroma compounds in beef extract by using aroma extract dilution analysis (共著) 2014
7.
論文
Characterization of the Key Aroma Compounds in Chicken Soup Stock Using Aroma Extract Dilution Analysis (共著) 2014
8.
論文
Characterization of the key aroma compounds in pork soup stock by using an aroma extract dilution analysis (共著) 2014
9.
論文
Taste and Texture Characteristics of Beef Cooked by Different Methods (共著) 2014
10.
論文
Antioxidative Properties of Peptides Obtained from Porcine Myofibrillar Proteins by a Protease Treatment in an Fe (II)-Induced Aqueous Lipid Peroxidation System (共著) 2013
11.
論文
高濃度ビタミンB1と脂肪の同時摂取が豚肝臓中の糖質・脂質代謝に及ぼす影響 (共著) 2013
12.
論文
Purification and characterization of porcine skeletal muscle aminopeptidase T, a novel metallopeptidase homologous to leukotriene A4 hydrolase (共著) 2011
13.
論文
Actions of cathepsins on troponin T during postmortem aging of porcine muscle (共著) 2010
14.
論文
Changes in free amino acids during heating bouillon prepared at different temperatures (共著) 2010
15.
論文
Screening and Identification of Precursor Compounds of Dimethyl Trisulfide (DMTS) in Japanese Sake (共著) 2009
16.
論文
Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory Peptides Obtained from Chicken Collagen Hydrolysate (共著) 2008
17.
論文
Action Mechanism of an Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory Peptide Derived from Chicken Breast Muscle (共著) 2006
18.
論文
Consumption of Pork-Liver Protein Hydrolysate Reduces Body Fat in Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty Rats by Suppressing Hepatic Lipogenesis (共著) 2006
19.
論文
Mechanism of Production of Troponin T Fragments during Postmortem Aging of Porcine Muscle (共著) 2005
20.
論文
Sourness-suppressing Peptides in Cooked Pork Loins (共著) 2004
21.
論文
Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory Peptides in a Hydrolyzed Chicken Breast Muscle Extract (共著) 2003
22.
論文
Antioxidant Activity of Peptides Obtained from Porcine Myofibrillar Proteins by Protease Treatment (共著) 2003
23.
論文
Survey of conditioning indicators for pork loins: changes in myofibrils, proteins and peptides during postmortem conditioning of vacuum-packed pork loins for 30 days (共著) 2003
24.
論文
除骨時間が鶏熟成胸肉の肉質に及ぼす影響-食味性、理化学的および組織学的特性について- (共著) 2002
25.
論文
Characterization of Glycans in a Lactoferrin Isoform, Lactoferrin-a (共著) 2001
26.
論文
Purification and Properties of Aminopeptidase H from Bovine Skeletal Muscle (共著) 1994
27.
論文
Purification and Properties of Aminopeptidase H from Chicken Skeletal Muscle (共著) 1992
28.
論文
Binding of Calpain Fragments to Calpastatin (共著) 1991
29.
論文
Survey of Neutral Aminopeptidases in Bovine, Porcine, and Chicken Skeletal Muscles (共著) 1990
30.
論文
Components Contributing to the Improvement of Meat Taste during Storage (共著) 1988
31.
論文
Identification of Neutral Aminopeptidases Responsible for Peptidolysis in Postmortem Rabbit Skeletal Muscle (共著) 1988
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所属学会
1.
日本アミノ酸学会
2.
2007/04~
∟
評議員
3.
日本栄養・食糧学会
4.
2010/05~
∟
参与
5.
日本農芸化学
6.
2015/05~
∟
理事
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受賞学術賞
1.
2004/03
技術賞
2.
2005/03
B.B.B.優秀論文賞